Tütsü Nedir Ve Nasıl Yakılır?

Tütsü Nedir Ve Nasıl Yakılır?
Kokunun tarihi incelendiğinde, sıvı haldeki alkolle pekiştirilen kokular kullanılmadan çok daha önce katı formda kokuların kullanıldığı görülür. Tütsü de, medeniyet tarihi kadar eski olan bir koku türüdür ve tütsü kullanımı binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. Günümüz tütsüsünün atası olarak bilinen buhurun tarihinin ise avcı toplayıcı topluluklara kadar uzandığı rivayet edilir. Eski uygarlıklara bakıldığında sedir ağacı, mür, tarçın, ardıç, safran, bal, üçüm gibi bitkilerden yapılan reçine ve tütsülerin sıklıkla kullanıldığını görmek mümkündür.
Tütsü Nedir?
Yakılarak kullanılan, duman içinde sunduğu kokularla hoş etki bırakan maddelere tütsü adı verilir. Eskiden doğal maddelerin uzun süre şarapta mayalanması ile elde edilen macun, kurutularak tütsü çubuğu haline getirilirdi. Eski çağlarda şifa veya büyü etkisi inancıyla, kötü ruhları kovma beklentisiyle hazırlanan tütsülerde genellikle bitkilerin tohum ve kökleri hammadde olarak kullanılırdı. Buhurdanadı verilen tütsülüklerde yakılan bitkilerin; porselen, seramik, bakır, pirinç gibi malzemelerden yapılan kaplarla odalara yerleştirilmesi, geçmişte sıkça rastlanan bir uygulamaydı. Tütsüler çok tanrılı inançların ardından zaman içerisinde tek tanrılı dinlerde de bir gelenek olarak kendini göstermeye başladı.
Peki, tütsü neden yakılır? Günümüzde hala kiliselerde, ayinlerde yakılan, sallanma ritüeli ile mekâna koku yayan tütsüler bulunur. Hatta mezheplere göre buhurdan içinde yakılan bitkiler değişir. İslam dininde törensel bir anlamı olmasa da İslam tarihinde buhur kullanımı oldukça yaygındır. Osmanlı döneminde divan toplantısı öncesi buhur yakıldığı bilinir. Tütsülerin, gül suyu içinde kaynatılmasıyla elde edilen buhur suyunun koku yayılımı için kullanıldığı da tarih kitaplarında yer alan bir bilgidir.
Tütsüler odanın havasına nüfuz ettiği için doğal içerikli olanlarını tercih etmeniz sağlığınız açısından daha doğru olacaktır.
Birden çok tütsüyü geniş mekânlarda yakarak özgün kokular elde edebilirsiniz. Ancak iki hoş koku bir araya geldiğinde kötü de kokabilir. Bu nedenle uyumlu olan kokuları kullanmalısınız. Örneğin, turuncgil kokuları ile sedir kokusunu bir arada deneyebilirsiniz.
Sevdiklerinize tütsü ve tütsülük hediye ederek yaşam alanlarında şık ve otantik bir hava yaratmalarına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca farklı tütsü kokularıyla günlük hayatın kaygısından, stresinden ve koşuşturmasından zihinlerinizi arındırmalarına yardımcı olabilirsiniz.
Hediyelik tütsü seçerken sevdiklerinize iyi gelecek kokuları kullanabilirsiniz. Onları zihinsel ve bedensel anlamda rahatlatacak Palo Santo, öd, sandal, ada çayı ve lavanta tütsüleri arasından seçim yapabilirsiniz. El yapımı tütsülük çeşitleri arasından onların sevdikleri renklerle tasarlanan kaliteli ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.